понеділок, 2 лютого 2015 р.

віртуальна виставка

Архітектуру називають музикою, застиглою у камені. Ця застигла у камені музика центрів столиць розвинених країн віддзеркалює те неповторне, унікальне й вічне, що є у кожного народу.  Історичні центри Лондона, Парижа, Мадрида, Рима, Відня, Будапешта, Праги, Варшави, Стокгольму, Брюсселя відрізняються один від одного так само, як різняться поміж собою англійці, французи, іспанці, італійці, австрійці, угорці, чехи, поляки, шведи, бельгійці... Народи не лише пишаються цими центрами, центри сприяють самоствердженню народів, їх консолідації, мимовільному усвідомленню кожним з народів того, що він є рівноправною й рівноцінною складовою світу. Ці центри належать минулому, сучасному і майбутньому. Вони умовно вічні й недоторканні.
Україна – одна з найяскравіших європейських країн. Країна з красивою природою, багатою культурною спадщиною і безліччю неповторних міст і сіл і в яких все дихає історією і духом українського народу.
Кожне місто України може похвалитися великою кількістю культурних цінностей. Визначні пам'ятки багаті своєю різноманітністю і незабутнім колоритом. Через всю країну тягнеться низка неповторних замків і церков, палаців і музеїв, а в багатьох центральних містах, практично кожна будівля є пам'ятником архітектури.
 "Застигла музика в камені" - віртуальна бібліотечна виставка.
                                                                     «Великі будівлі, як високі гори,
                                                                                             - творіння століть»
                                                                                          Віктор Гюго  
                                               

   Асеев Ю.С. Архитектура древнего Києва.

Киев: Будивельник, 1982. — 160 с. 

Книга повествует об истоках киевского зодчества, этапах его развития, стилистических особенностях и месте в историко-архитектурном процессе.


    Володимирський собор у Києві [Текст] / В. Г. Киркевич. - К. : Техніка, 2004. - 208 с. - (Національні святині України). - Бібліогр.: с. 205.
Книгу присвячено одній з найсуперечливіших споруд Києва — Володимирському собору. Досі не вщухають спори навколо цього храму, але усі згодні з тим, що Володимирський собор є справжньою перлиною Києва. Висвітлені історія спорудження собору, неповторні розписи цілого сузір'я видатних митців, долі тих хто так чи інакше мав відношення до цього храму. Багато ілюстрацій, чимало з яких публікується вперше, допоможуть детально роздивитися те, що випадає з уваги під час огляду собору.

     Гладичев В.Л. Зарождение зодчества. – М.: Стройиздат, 1984.- 126с.
  Книга розповідає про перші кроки становлення архітектури – вміння володіти простором і матеріалом.
    
    Годованюк О. М.
Монастирі та храми Волинського краю / О. М. 
Годованюк. - К. : Техніка, 2004. - 174 c. - (Нац. святині України). - Бібліогр.: 45 назв. - укp.
Висвітлено історію Волині - одного з найдавніших регіонів України, проаналізовано його роль у формуванні та розвитку української архітектури. Наведено опис найдавніших монастирів краю, храмів XV - XХ ст.

 Гудченко Зоя. Музеї народної архітектури України. − Київ: Будівельник, 1981. − 120 с., іл.
У книзі детально розглядаються музеї Києва, Львова, Переяслав-Хмельницького, Ужгорода і локальні музеї у сільській місцевості Закарпаття. Охарактеризовані особливості народного зодчества різних історико-етнографічних територій України. Висвітлюються специфіка музеїв просто неба,структура організації, особливості сприйняття пам'ятників у природному оточенні тощо. Розрахована на широке коло читачів.


Завада В. Т.
Дерев'яні храми Полісся / В. Т. 
Завада. - К. : Техніка, 2004. - 165 c. - (Нац. святині України). - Бібліогр.: 49 назв. - укp.
Відтворено широку картину формування найрізноманітніших типів дерев'яних храмів, їх нерозривний зв'язок з найдавнішими традиціями вітчизняного зодчества. Проаналізовано особливості традиційного культового будівництва межиріччя Західного Бугу та Дніпра.

Кілессо Т. С. 
Братський Богоявленський монастир і Києво-Могилянська академія
 / Т. С. Кілесо. - К. : Техніка, 2002. - 144 c. - (Нац. святині України). - Бібліогр.: с. 139-141. - укp.
Розглянуто історію Братського Свято-Богоявленського учительного монастиря, а також заснованої при ньому першої вищої школи - Києво-Могилянської колегії й академії, спочатку світської, а потім - духовної. Наведено стислі біографічні дані про визначних українських учених, які несли учням слово Боже та найпрогресивніші на ті часи знання.

Лукомський Г. К.
З української художньої спадщини / Г. К. 
Лукомський. - К. : Укр. пропілеї, 2004. - 712 c. - укp.
Вперше у значному обсязі зібрано творчу спадщину видатного вченого, митця та культурного діяча Г.К.Лукомського. Викладено низку мистецтвознавчих нарисів про садиби Харківщини, Батуринський та Вишневецький палаци, Луцький замок, архітектуру Галичини, а також мистецькі монографії про Київ, Петербург та Париж і багато інших досліджень.


Марголіна І. Київська обитель Святого Кирила / І. Марголіна, В. Ульяновський. — К. : Либідь, 2005. — 350 с. : іл.

Книга має декілька розділів: легенди і загадки Кирилівської святині; пошуки церковної старовини і “явлення” давніх фресок; історія обителі; архітектура храму; церковні розписи; меценати, настоятелі, братія, а також господарство, бібліотека, свята і урочистості, судові процеси зі “світом”; монахи і їх життя у монастирі; здобутки і втрати (шедеври, проекти, будівництво тощо) — що вдалося зберегти і відновити і що втрачено назавжди.

Видання багато ілюстровано фотографіями XIX-XX століть зовнішнього вигляду обителі і окремих її будівель, внутрішнього оформлення, фресок, різних окремих культових предметів, рукописних документів, репродукціями ікон, картин, планами і схемами.

Ричков П. А., Луц В. Д. Архітектурно-мистецька спадщина князів Острозьких / П. А. Ричков, В. Д. Луц. — К. : Техніка, 2002. — 168 с. — (Національні святині України).

Спільне видання присвячено самобутній архітектурно-мистецькій спадщині, пов'язаній за своїм походженням зі славнозвісною родиною українських князів Острозьких — видатних політичних, воєнних, релігійних і і культурних діячів вітчизняної історії доби пізнього середньовіччя. Острог, князі Острозькі, Острозька академія, Острозька Біблія — це не просто знайомі слова, це слова-символи, слова-дороговкази, які належать до словника фундаментальних понять, з якого побудовані історичні підмурки української нації, її свідомості, самовизначення.

Немає коментарів:

Дописати коментар