четвер, 11 лютого 2021 р.

 

Війна. Чужа. Неждана. Непотрібна.

 Геройство. Біль. Дочасна сивина.

 Прокляття чаша випита до дна.

 Жорстока тиша. Вибухоподібна

 Війна. Війна. Війна.

     Далекі та чужі країни…Безглузді війни…Скільки смертей… Проте безглуздіcть не применшує героїзму наших воїнів…Ніхто та ніщо не має бути забутим, аби не забути – треба пам’ятати – треба знати.

   15 лютого – День воїна – інтернаціоналіста, до цієї дати в Побузькій міській бібліотеці для дорослих оформлено виставку - реквієм «Долі обпалені війною».

      Пропонуємо ознайомитись з літературою за даною темою :        

 Афганістан 1979 – 1989 : Вірші. // Позакласний час. – 2011.- № 1.- С.111

 Відлуння афганських гір.// Позакласний час .- 2008.- № 1.- С.56

 Дмитренко А.М. Олександр Стовба. – М.: Политиздат , 1986.- 117 с. В книзі використані вірші і листи спогади  Олександра Стовби, який загинув в Афганістані.

 Дмитренко А.М. АИСТ. Художньо - документальна повість .- К.: Дніпро, 1986.- 303 с. В повісті розповідається про долю Олександра Стовби, воїна, поета, який виконував інтернаціональний борг на землі Афганістану, мужній лейтенант і його четверо солдат ціною свого життя прикрили бойових товаришів.

 Загиблі на чужині: Книга Пам`яті України про громадян, які загинули у воєнних конфліктах за кордоном .- К.: Пошуково – видавниче агентство «Книга Пам`яті України», 2003.- 624 с.

 Зінов`єва Є. У пам`яті в боргу : документально – публіцистичне ілюстроване видання. – Миколаїв, видавець Шамрай В.П., 2019 .- 728 с. В книзі містяться відомості про героїчних воїнів Голованівщини, яким довелося пройти випробування в Афганістані, Югославії, Кубі, Чехословаччині, Угорщині, Єгипті, Ірані, Ємен, Бенгальську  та на сході України.

 Зиновьева Е. Память, которой не будет конца…- Николаев, издатель Шамрай П.Н., 2016.- С.374. Книга  присвячується всім воїнам – інтернаціоналістам, землякам Первомайського краю, які загинули і вижили, які чесно і до кінця виконали свій військовий борг.

 Обпалені долі. // Позакласний час .- 2007.- № 1.- С. 20

 Олійник А.М. Пам’ятник в Кабулі. – М.: Мол. гвардія, 1988.- 284 с. У своїх нарисах автор розповідає про мужність воїнів, які виконували інтернаціональний борг в зарубіжних країнах, про братську солідарність, військову  взаємодопомогу.

  Час і досі не загоїв рани.// Позакласний час .- 2010.- № 1.- С.97

 



Немає коментарів:

Дописати коментар