вівторок, 14 лютого 2017 р.

день воїнів-інтернаціоналістів

Війна. Чужа. Неждана. Непотрібна.
Геройство. Біль. Дочасна сивина.
Прокляття чаша випита до дна.
Жорстока тиша. Вибухоподібна.
Війна. Війна. Війна.
15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, 28-ма річниця виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. 14 квітня 1988 року за посередництва ООН в Швейцарії міністрами закордонних справ Афганістану і Пакистану підписані Женевські угоди про політичне врегулювання ситуації в ДРА. Радянський Союз зобов'язався вивести свій контингент в 9місячний термін, починаючи з 15 травня; США і Пакистан, зі свого боку, повинні були припинити підтримувати моджахедів.
Відповідно до угод виведення радянських військ з території Афганістану почалося 15 травня 1988 року. 15 лютого 1989 року з Афганістану повністю виведені радянські війська. Виведенням військ 40ої армії керував останній командувач контингентом генераллейтенант Громов.
28 років минуло з того часу, як останні радянські солдати залишили територію Афганістану. 15 лютого – День вшану­вання учасників бойових дій на території інших держав, а для переважної більшості українців – це день вшанування пам’яті загиблих воїнів-афганців.
   З нагоди цієї дати біля пам’ятника воїнам – інтернаціоналістам відбувся мітинг та покладання квітів.  На заході були присутні очільники заступник голови райдержадміністрації  Бугаєнко О.П.,начальник відділу культури, туризму та культурної спадщини  Піщик Т.В., голова Побузької селищної ради Слободянюк С.П., голова первинної  громадської  організації  української спілки ветеранів – афганців і воїнів АТО Давидова С.М.,воїни – інтернаціоналісти (на сьогодні в спілці воїнів – інтернаціоналістів налічується  33 учасники),  учні - члени юнацького клубу «Ровесник», який діє при бібліотеці для дорослих , їх класний  керівник Куршевська Н.Г. , та жителі селища.

  Цей день присвячено воїнам, які завершивши свій інтернаціональний обов'язок, повернулися героями або не повернулися зовсім. Свою мужність, свою доблесть передають синам і онукам, вчать любові та патріотизму молодих соколят. В цей день  лунали слова вдячності та глибокої пошани героям.







Немає коментарів:

Дописати коментар