понеділок, 22 серпня 2016 р.

Три Спаси

Одним з  особливих і улюблених літніх традиційних  свят у віруючих  є Спас. Згідно з церковним календарем існує три Спаси, які прийнято святкувати в Україні.
  Перший, як його ще називають у народі, Медовий або Спас на воді, перейшов у спадок від візантійців.  Проголосили його в честь винесення частини хреста, на якому був розп’ятий Спаситель, з імператорського палацу до храму Святої Софії.
Другий, або Яблучний Спас означає настання осені. До цього дня слов’янам було заборонено їсти яблука і готувати з них що-небудь. Після 19 серпня і приходу більш холодних днів плоди вважалися готовими для збору. За традицією, християнське свято Преображення Господнього отримало свою другу назву.
Третій (Горіховий) Спас встановлений православною церквою на честь перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. Звідси інші назви свята - Полотняний Спас, Спас на полотні, Нерукотворний Спас.

 Про ці цікаві свята  в бібліотеці представлена книжкова  викладка « Три Спаси : традиції, повір`я, прикмети» . На книжковій поличці для юних користувачів були представлені книги з яскравими ілюстраціями та вирізки з періодичних видань.


                                     




Немає коментарів:

Дописати коментар