середу, 25 вересня 2013 р.

Сценарій "Цілющі властивості овочів і фруктів"



Ведуча 1. Фрукти та овочі є основою нашого здоров`я. Вміщені в них мінерали, вітаміни і мікроелементи беруть участь у всіх процесах нашого організму. Корисні властивості рослинної їжі здатні запобігти розвитку багатьох захворювань, а також і надати неоціненну допомогу в їх лікуванні. Знаючи про корисні властивості овочів і фруктів можна правильно скласти свій раціон і уникнути багатьох неприємностей. Пропонуємо вам корисну інформацію про властивості дарів природи, які доступні кожному.

Читець      вірш «Овочеве асорті»

           Що росте на городі
  Ось зелені та цупкі на городі огірки.
  Довгі, соковиті, бадиллям повиті.
  Помідори чималі червоніють на гіллі.
  Полюбляють діти сік томатний пити.
  А у гичці бурячок темний заховав бочок.
  Щоб поїсти борщику, зваримо його в горщику.
  Нагодує всіх вона – ця картопелька смачна,
  Її бульби їстівні викопують восени.
  Сто листків капуста має і тому не замерзає.
  Навіть взимку у кагатах, якщо старанно сховати.
  Баклажан, коли зростає, дуже дивний колір має:
  Наче літечко розлило фіолетове чорнило.
  А зелені кабачки люблять дзьобати качки.
  Щоб лякати вражу птицю, чуперадло знадобиться.
  Руденька морквина містить вітаміни.
  Хто її вживає, хвороби не знає.
  І зелену, і руду, цибулину я знайду.
  Хоч пекуча і гірка та ж гарнесенька яка !
  Ця рослина жовтопуза називається гарбузом.
  З нього мати зварить кашу на усю сімейку нашу.
  Дивне сонечко творіння – ця довгенька жовта диня.
  І смачна, і соковита, в ній тепло й духмяність літа.

Ведуча 2. Червоні фрукти, овочі і ягоди – кавуни, полуниця, малина, вишня, гранати, томати, редис, червоні яблука – укріплюють кровообіг, зменшують риск хвороби Альцгеймера і рака( особливо рака простати). Червоні плоди укріпляють пам'ять і допомагають cпалювати жир.
 Його батьківщиною вважають Центральну і Південну Америку. Під час подорожей Христофора Колумба в 1493 році іспанці дізналися про нього від індійців, які вживали його в їжу як пряність. А ацтеки навіть застосовували задушливі пари від підсмажу ванного на сковородах цього овочу як бойову зброю – успішно відбивали ним атаки ворога. Він був введений у культуру Іспанії в 15 столітті і поступово проник у сусідні країни, де його використовували як декоративну, лікувальну і пряну рослину. Про який овоч  іде мова ? (гіркий перець)Солодкий червоний перець – містить біофлавоноїди, які перешкоджають закупорки артерій, утворенню тромбів. Цей овоч підходить для профілактики захворювань судин і серця.
 Найцінніше в помідорах – лікопін, на яких термічна обробка не впливає. Він зменшує вміст «поганого» холестерину в крові, захищає від інфаркту, інсульту, знижує тиск крові і ризик онкологічних захворювань.
Червона капуста захистить від раку грудей. Допомагає налагодити обмін в організмі естрогенів.
Буряк дуже багатий на бетанін. Він стимулює обмінні процеси і зміцнює імунітет.

 Ведуча 1.Жовто-оранжеві фрукти та овочі – абрикоси, диня, манго, гарбуз, морква, апельсини, лимони, персики, ананаси, кукурудза. Поліпшують імунітет, запобігають захворюванням очей і сердечно-судинним захворюванням.
 Морква  це чемпіон за вмістом альфа і бетакаротіна. Обидві речовини піклуються про здоров`я очей, волосся і шкіри. Крім того, морква – важлива складова анти ракової дієти. Корисні речовини, якими багаті яскраві коренеплоди, краще засвоюються в поєднанні з рослинною олією.
 Він займає панівне становище серед цитрусових. Згадується в китайських рукописах за 2200 років до нашої ери. З Китаю арабами він був перевезений в Сірію і Африку. В Європу він потрапив у 15 столітті. Турки завезли його в місто Батумі. В Росії перші оранжереї його з`явилися в 1714 році під Петербургом. Назвіть цей фрукт. (апельсин).  Завжди з`їдайте білу плівку, яка знаходиться між м’якоттю і шкіркою сонячного фрукту. У ній містяться найважливіші біофлавоноїди. Ці речовини уповільнюють процеси окислення вітамінів в організмі, зміцнюють імунітет, а також покращують мікро циркуляцію в капілярах.
Капуста здатна захистити шлунок і стравохід від онкологічних захворювань. Багата вітамінами А,С,К,. З мінералів в її складі – залізо, кальцій, магнезит, фосфор – незамінні учасники багатьох процесів у людському організмі. Квашена капуста перемагає навіть пташиний грип! Дослідники з Сеульського національного університету годували екстратом кимчи ( корейське блюдо з квашеної капусти) птахів, заражених пташиним грипом, - через тиждень у більшої частини з них з`явилися ознаки одужання.

 Читець                Вірш «Капуста» 
                         Овоч цей, в усьому світі, як рослинне диво!
                         В Україні теж без нього було б сиротливо! –
                         Отже те, про що кажу я, капустою зветься,-
                         Смакоту її змалюю, як вбачає серце :
                         І в борщі злачна вона, і тушкована з грибами,
                         І квашена з огірками – смачна, до нестями !
                         А які пироги з нею!...А салати, а млинці,-
                         А не до смаку кому із капусти голубці!-
                         З неї страви подають і до чарки і опісля,-
                         З греків ще, росол її, символ трезвості вселя!
                         З давнини люди цінують капустяні качани –
                         Полу сильному й слабкому додають снаги вони,-
                         Із капусти харч поживний, - славиться в городі !
                         А із Франції в світ вийшло й дотепер на мушці,
                         Що дітей усі зумисно знаходять в капусті!..

Ведуча 2. Батьківщина цього овочу – Північна Америка. Древні індійці ввели його в культуру приблизно 14 тисяч років тому. Вони їли його, поклонялися йому. Історія появи його в Європі дуже цікава. На кораблі іспанських завойовників Південної Америки, таємно потрапив у Перу молодий хлопець Педро Чьеза де Леон. Опинившись в прекрасній країні, він намагався дізнатись, як живуть, що їдять її жителі. Він записував свої спостереження. І в 1553 році в іспанському місці Севільї вийшла книга Педро Чьеза де Леон « Хроніка Перу», в якій європейські жителі вперше прочитали про цей овоч. Нині без нього, як і без хліба, важко уявити собі наше життя. Назвіть цей овоч. ( картопля)
Ми не можемо уявити своє харчування без картоплі. Страви з картоплею поживні і мають відмінний смак. Картопля лікує гіпертонію! Вчені з  інституту дослідження їжі ( Велика Британія) виявили в картоплі какоаміни – рідкісні речовини, які допомагають при гіпертонії. Раніше вважалося, що какоаміни містяться лише в травах, які використовуються в китайській медицині. Картопляний сік допомагає в лікуванні гастриту при підвищеній кислотності, має сечогінну дію, знижуючи, таким чином, тиск і позбавляє від набряків.

Гарбуз містить величезну кількість каротину, що нормалізує обмін речовин, ріст клітин, зміцнює кісткову систему, зубів. Саме в гарбузі міститься велика кількість заліза і досить рідкісний вітамін Т, який допомагає згортанню крові і допомагає при створенні тромбоцитів
Регулярне вживання яблук нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, позбавляє від закрепів, покращує апетит, а також поліпшує роботу печінки. Корисні властивості яблук дозволяють уникнути раку товстої кишки. Яблука знижують рівень холестерину в крові і тим самим сприяють профілактиці та лікуванню атеросклерозу.
                  Усмішка «Запитали Славу : « Коли ти йдеш по вулиці
                                    І бачиш гарний сад, а в ньому багато груш
                                     І яблук, що ти думаєш про того господаря?»
                                    « Чи має він собаку» - відповів хлопчик.
Груша має антимікробні властивості, надає сприятливу дію на роботу шлунка і кишечника. Грушевий компот ефективний при лікуванні простати. При сильному кашлі використовують відварені , або запечені груші, яка надають протикашльову дію. Рекомендують також грушевий сік при цукровому діабеті.
  Гумореска « Про бактерії, мікроби мова йшла у класі.
                        На завершення учитель запитав у Васі :
                     « Перед тим, як з`їсти груші, треба що зробити?»
                        Вася смачно посміхнувсь : «Звісно…натрусити
 Що це за фрукт ? Невеличке вічнозелене дерево родини цитрусових, батьківщина якого Індія. На території СНД вирощується в субтропічних районах, широко розводиться в тепличних господарствах Узбекистану. Квітки білі з сильним приємним ароматом, плоди світло-жовті, кислі на смак. Цвіте з весни протягом кількох місяців. Плоди дозрівають пізньою весною, восени, або на початку зими. Ці фрукти вживають в їжу у свіжому вигляді, а також використовують при виготовленні кондитерських виробів, у парфумерній промисловості, в кулінарії. Існує давня легенда, як улюбленець одного із царів упав у немилість і потрапив до в’язниці. Там йому запропонували вибрати їжу на свій смак. На превеликий подив присутніх ув’язнений вибрав саме їх, сказавши, що їх аромат веселить, шкірка плодів і зерна корисні для серця, м’якоть служить їжею, а сік втамовує спрагу.  (лимон)Лимон має сильні антисептичні властивості. Його сік рекомендують людям, які хворіють на атеросклероз, сечокам’яною хворобою, порушеннями обміну речовин, захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Водою з додаванням лимонного соку можна полоскати горло при ангінах, а соком цього плоду змащувати місця на шкірі уражені грибком. Лимон містить також вітамін С, який необхідний для підвищення захисних сил організму, зміцнення стінок судин.

Ведуча 2. Білі овочі – топінамбур, картопля, банани, гриби, кольорова капуста, цибуля, часник, груші. Ці плоди понижують рівень холестерину в крові і зменшують риск сердечно- судинних захворювань, допомагають контролювать кров`яний тиск. При вживанні білих плодів зменшується риск захворювань деяких органів дихання.
Часник потрібно з`їдати хоча б по зубчику в день. Особливо корисні молоді головки у них міститься найбільше корисних речовин, які пригнічують ріст хвороботворних бактерій і вірусів. Флавоноїди часнику захищають клітини від агресії вільних радикалів, володіють протизапальними властивостями і розріджують кров, оберігаючи  судини.
 Цибуля має багато біологічно активних речовин , що підвищують імунітет, містить вітамін С і Е, що захищають серце та й організм в цілому від старіння.
Корисні властивості редьки оцінили ще сотні років  тому наші предки У редьці містяться терпени  і ефірні масла, які роблять коренеплід ефективним засобом від простуди. Сік редьки використовують замість крапель від нежиті, мікстури від кашлю і як гірчичники.

 Ведуча 1.Зелені овочі і фрукти – ківі, салат, кабачки, зелена квасоля, всі види капусти, артишоки, спаржа, селера, огірки. Укріпляють кістки, зуби, поліпшують зір. Антиоксиданти, які знаходяться в зелених овочах, допомагають захистити наші очі від дії ультрафіолета, а також допомагають попередити деякі види раку.
 Огірки лікують хвороби серця, судин, нирок, - високий вміст калію сприяє нормалізації тиску, виведенню зайвої рідини з організму, затяжний кашель і туберкульоз – огірковий сік має протизапальну і знеболюючу дію. Розмір має значення! Найбільша кількість біологічно активних речовин міститься в ґрунтових огірках довжиною 5-7 см.
                    Загадка « Ми зеленої всі масті, всі довгасті і смугасті,
                                    Прив’язали нас в рядках на зелених ланцюжках.
                                    Гарбуза ми всі синочки. Звати як нас?»

 Ведуча 2.Сині та фіолетові плоди – чорна смородина, чорнослив, баклажани, сливи, червоний виноград, ізюм – укріпляють пам'ять і зменшують риск виникненню різних типів раку, укріплюють сердечні м`язи, допомагають боротися з стресами, укріплюють зір.

 За допомогою овочів і фруктів можна вилікувати практично будь-яку хворобу. Головне – знати, який овоч при якій хворобі допомагає. Завдяки корисним властивостям фруктів і овочів, а також ягід, можна продовжити молодість і поліпшити якість життя.







Немає коментарів:

Дописати коментар