пʼятницю, 14 червня 2013 р.

Трійця

  Зелені свята - це українська назва християнського свята Трійці, що відзначається на 50-й день після Великодня. Свята Трійця - це Бог - отець, Бог - син і Святий Дух .В час Зелених Свят цвіте жито, за народним віруванням, прокидаються мерці, виходять з води русалки. Напередодні Трійці, селяни рвали трави : материнку, чебрець, полин, лепеху і прикрашали запашним зіллям світлиці - обтикували стіни, лави, вікна, а лепехою притрушували долівку.
    Про обряди та звичаї українського народу, які шануються і відзначаються в Україні в Побузькій  бібліотеці для дорослих проведено огляд літератури "Зелені свята".
  Воропай О. Звичаї українського народу.- К.: Школа, 2006.-384с. - ця найпопулярніша праця, яка охоплює календарний рік українця, представляючи в комплексі народні обряди, прикмети, вірування.
 Скуратівський В. Вінець.-К.: Вид-во УСГА, 1994.-240с. - український народний календар - увійшли описи народних свят, забав, ворожінь, прикмет, а також прислів`я, тексти пісень пов`язаних з проведенням сільськогосподарських робіт
 Скуратівський В. Місяцелік:Укр. нар.календар.-К.:Мистецтво, 1992.-208с. - це видання стане в пригоді всім, хто не байдужий до своєї національної культури.
  Українська минувшина: Ілюстрований етнографічний довідник.-К.:"Либідь", 1994.-256с. - ця книга розповідає про традиційну культуру та побут українців, про забуті способи ведення господарства, хатнє начиння, народну моду, кулінарію, медицину, звичаї та обряди - все це супроводжується оригінальними ілюстраціями.
 Шкода М. Люба моя Україна. Свята, традиції, звичаї, обряди, прикмети, повір`я українського народу. - Донецьк:ТОВВКФ "БАО",2008.-544с.-книга розповідає про народні традиції, обряди і свята, містить матеріали з української міфології та історії культури.
Всі книги розраховані на широке коло читачів, для всіх шанувальників української культури.
                                               Запрошуємо до читання !

Немає коментарів:

Дописати коментар