вівторок, 27 серпня 2024 р.

 

   З нагоди вшанування Дня пам’яті захисників України в бібліотеці проведено годину вшанування «Увійшли в безсмертя». Присутні, читачі бібліотеки, дізнавалися про наших героїв - визволителів, про героїв фронту і тилу, про справжніх патріотів України, які ціною свого життя боронили і продовжують боронити нашу незалежну і вільну країну від ворога.

    Символом скорботи за загиблими  українськими воїнами став сонях. Саме тоді, коли тривали бої на Донбасі, на полях цвіли соняхи. І останнє, що бачили на цьому світі наші мужні й сміливі захисники, були золотаві голівки, повернуті до сонця, до життя.

                                                 


 

   25 серпня 2024 року до 100-річчя від дня народження видатного українського письменника Павла Загребельного в бібліотеці оформлено книжкову виставку - портрет «Майстер історичного роману». До уваги читачів література про життя та творчість письменника різних жанрів.     Найулюбленіші багатьма романи : «Диво», «Смерть у Києві», «Первоміст», «Я, Богдан», «Роксолана», «Тисячолітній Миколай», «Євпраксія».

Павло Загребельний залишився в душі українців як письменник, що писав і говорив «неложними устами» про сиву давнину і нашу сучасність.

                               


пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

 

 До відзначення Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України в бібліотеці проведено історичну годину «Незалежність – вибір українського народу». Присутні слухали змістовну розповідь бібліотекаря Кудину Г.В. про  історичні аспекти становлення України, про особливості національної символіки, зачитували вірші та відповідали на запитання вікторини про визначні події та постаті у боротьбі за незалежність та  цілісність нашої держави, яку підготувала вчитель Казанюк Н.В.




четвер, 15 серпня 2024 р.

 

   95 років тому — 18 серпня 1929 року — в Києві народився Анатолій Кузнєцов, автор відомого роману-документа "Бабин Яр".

   Ця книга стала найголовнішою в його житті й водночас — найвідомішою в ХХ столітті книгою про Київ. Її видали у понад 40 країнах світу.

  В книзі йдеться не лише про трагічні події, які відбувалися в Бабиному Яру в 1941-1943 роках, то була хроніка життя окупаційного Києва, яким його колись побачив 12-річний хлопчик Толя Кузнєцов.

   Він розповів про знищення Хрещатика у вересні 1941, яке здійснили не німці, а енкаведисти (він перший про це написав). Про підрив Успенського собору в Лаврі. Про те, що більшість киян раділа втечі радянської влади. 

Так життя в окупації ще ніхто не подавав.

 





вівторок, 6 серпня 2024 р.

 


          Пропонуємо переглянути виставку – огляд «Історичний живопис Іллі Рєпіна» -  українця за походження. Життєвий шлях якого значною мірою       пов`язаний  з Україною, її історією і культурою.  Він відвідав місця колишньої Запорізької Січі й острів Хортицю, робив численні замальовки і написав живописний шедевр – «Запорожці». З великою майстерністю відтворив сцену з життя і побуту українських селян в картині «Вечорниці».